Velika potražnja za hakerima

Velika potražnja za hakerimaDatum objave: 21.03.2017.

Zbog sve većeg porasta cyber napada nastala je velika potražnja za takozvanim etičkim hakerima. Tvrtke zapošljavaju etičke hakere kako bi zaštitile svoje poslovanje od raznih cyber napada.

Kada se govori i piše o cyber napadima, naročito u medijima navodi se da su napad počinili hakeri, čime se stječe dojam da se radi o kriminalcima. Međutim pojam haker uz sebe veže mnoge polemike. O čemu se zapravo radi?

Za primjer, prema Hrvatskoj enciklopediji haker (engl. hacker) je osoba dobro upućena u računala, računalne mreže ili programiranje, no time se bavi na svoju ruku, kadšto i prelazeći granicu dopuštenoga (neovlašteno pristupanje računalnim sustavima, probijanje zaštita programa od kopiranja i sl.).

Prema Wikipediji (https://hr.wikipedia.org/wiki/Haker), obzirom na motive, razlikuju se hakeri (hacker), tj. osobe koje iz neznanja ili znatiželje upadaju u tuđe sustave bez namjere da nanesu štetu, i krekeri (cracker), tj. osobe s većim stupnjem znanja koje svjesno provaljuju u tuđe sustave u većini slučajeva iz koristoljublja (neovlašteno kopiranje podataka, prenošenje zloćudnih programa, mijenjanje ili brisanje postojećih podataka).

Općenito, krekeri se mogu podijeliti u tri skupine:

  • bijele - osobe koje svoje znanje koriste kako bi testirale i poboljšale programe te surađuju s proizvođačima softvera (white hats)
  • crne - kriminalci koji namjerno uništavaju sustave (black hats)
  • sive - kombinacija bijelih i crnih, npr. špijuni (grey hats)

Po tom tumačenju krekeri (black hats) teže uzrokovanju neugodnosti, problema, komplikacija i štete drugima. Sebe smatraju intelektualno superiornima ostaloj populaciji. Prema iskustvima Jedinice za suzbijanje kompjutorskog kriminala Scotland Yarda, krekeri su uglavnom muškarci, najčešće bijelci, u dobi od 15 do 30 godina, arogantni, nekulturni, neuredni, te često ljubitelji znanstvene fantastike.

Dobri momci (white hats) su osobe koji vole kroz pozitivnu znatiželju istraživati granice onoga što je moguće, a to često uključuje prepravljanje postojećih hardverskih i softverskih rješenja kako bi dobila novu funkciju ili otključala neku skrivenu. U ovom slučaju se radi o etičkim hakerima koji se bore protiv virtualnih kriminalaca i otkrivaju pogreške kako bi mogli ukloniti sigurnosne nedostatke sustava.

Pekka Himanen, doktor znanosti iz Finske koji napisao knjigu "Hakerska etika" smatra da su etički hakeri dobri momci. Oni su istraživači, radosni pustolovi digitalnog doba i istinski arhitekti nove ekonomije. Etički hakeri se bore protiv virtualnih kriminalaca. Većina ljudi zamišlja da su ti virtuozi na računalima blijedi slabovidni tipovi pogrbljenih leđa koje ne zanima svakodnevica, a još manje noćni život, klubovi i bučna mjesta okupljanja robusnijih vršnjaka. Istina je potpuno drugačija. Svedemo li to na šalu, oni zapravo 'vole sve što vole mladi', samo sve što rade, rade 'na entu'. Oni su divlji u srcu i vole se opustiti uz društvo jer su razapeti stalnim razmišljanjem.

Bez obzira kako se zvali, etički hakeri su trenutno najtraženiji i najbolje plaćeni stručnjaci u IT industriji.

Izvor: http://thehackernews.com/2017/03/learn-hacking-training.html