Što je "C-Suite"

Što je Datum objave: 05.09.2019.

C-Suite, ili C-razina, široko je korišten slang izraz koji se koristi za najvažnije rukovoditelje korporacije. C-Suite dobiva svoje ime od naslova viših rukovoditelja koji počinju sa slovom C, za šefa, kao glavni izvršni direktor (CEO), glavni financijski direktor (CFO), glavni operativni direktor (COO), glavni informacijski časnik (CIO). Također se nazivaju "rukovoditelji na razini C". Pojednostavljeno, ''suite'' je naziv za skupinu rukovoditelja poslovne organizacije koja u svojim nazivima ima riječ "šef".

C-Suite smatra se najvažnijom i najutjecajnijom skupinom pojedinaca u tvrtki. ''Suite'' je obično vrh ljestvice mnogih tvrtki: najviša točka karijere koja se ne može postići bez sposobnosti vodstva. Onaj tko dođe na C-razinu može shvatiti da funkcionalni know-how i tehničke vještine koje je stekao od početka karijere, a koje su ga kvalificirale za položaj u C-Suiteu, na ovoj razini mu neće biti dovoljne. Na razini C treba gdje se donose strateške poslovne odluke pored svih znanja i vještina treba na stvari gledati iz vizionarske perspektive.

Glavni izvršni direktor (CEO) - predsjednik Uprave je najviša izvršna skupina u korporativnom svijetu. On se oslanja na druge C-Suite članove za savjete o donošenju značajnih korporativnih odluka. On služi kao lice tvrtke, postavljajući strategiju i smjernice koje tvrtka treba poduzeti kako bi ostvarila svoju viziju. Direktor može doći iz bilo koje organizacijske jedinice, ali morao je pokazati veliku sposobnost vodstva i odlučivanja na prethodnim pozicijama.

Glavni financijski direktor (CFO) - vrh korporativne karijere za financijskog analitičara i računovođu u financijskoj industriji je CFO položaj. Upravljanje portfeljem, računovodstvom, investicijskim vrijednosnicama, investicijskim istraživanjima i financijskim analizama primjeri su vještina koje se grade tijekom godina. CFO ima globalni način razmišljanja i blisko surađuje s izvršnim direktorom kako bi pronašao nove poslovne prilike za tvrtku, a istodobno procjenjujući financijski rizik i koristi svakog potencijalnog pothvata.

Glavni informacijski direktor (CIO) - je lider u informatičkoj tehnologiji i obično počinje s pozicije poslovnog analitičara, gradeći svoj put do razine C razvijajući tehničke vještine u programiranju, kodiranju, upravljanju projektima, mapiranju itd. CIO bi trebao imati praktično znanje o tim vještinama, ali i kako se te funkcionalne vještine mogu primijeniti na upravljanje rizicima, poslovnu strategiju i financije. CIO se ponekad naziva glavnim tehnološkim službenikom (CTO), iako u nekim tvrtkama te dvije funkcije mogu biti odvojena.

Glavni operativni direktor (COO) - C-razina karijere ljudskih resursa (HR) je COO. Služba za upravljanje upravlja poslovanjem tvrtke osiguravajući da tvrtka uspješno funkcionira u područjima kao što su zapošljavanje, obuka, plaća, zakonska regulativa i uprava. Glavni operativni službenik obično je desna ruka izvršnom direktoru dok on ili ona radi kako bi se osiguralo da organizacija ima zdravu korporativnu kulturu.

Ostali uredi u C-Suiteu mogu biti Glavni direktor marketinga (CMO), glavni direktor za usklađenost (CCO), glavni direktor ljudskih resursa (CHRM), glavni direktor za sigurnost (CSO), glavni direktor za zaštitu okoliša (CGO), glavni dužnosnik za analitiku (CAO), glavni direktor za podatke (CDO) itd.

Broj položaja na razini C razlikuje se od tvrtke do tvrtke, a može ovisiti o veličini tvrtke, njegovoj misiji i njezinoj operativnoj industriji ili sektoru. Iako veća tvrtka može imati potrebu za CHRM i COO, mnogo manja tvrtka može samo trebati COO za nadzor ljudskih resursa. Isto tako, zdravstvena tvrtka zahtijevala bi CMO, koji tvrtka za hranu i piće možda neće zahtijevati.

Članovi na razini C su najutjecajniji zaposlenici tvrtke. Oni međusobno surađuju kako bi osigurali da su strategije i operacije tvrtke usklađene s utvrđenim planovima i politikama. Na primjer, dionička društva posluju kako bi ostvarila dobit za dioničare. Bilo koja aktivnost koja ne korelira s ovim ciljem bit će ukinuta.

C-Suite funkcije su stresne pozicije s visokim ulozima i stoga su nagrađeni visokim paketima kompenzacija.

Izvor: https://www.investopedia.com/terms/c/c-suite.asp#ixzz4w32KU300