Korištenje osobnih mobilnih uređaja u poslovne svrhe

Korištenje osobnih mobilnih uređaja u poslovne svrheDatum objave: 10.05.2017.

Moderna tehnologija učinila je naš život lakšim i zanimljivijim, ali nam je i stvorila i nove probleme. Špijunaža, sabotaža, krađa podataka - ovi pojmovi su bili razlog mnogih besanih noći šefova tvrtki i prije pojave interneta. Digitalna era im je donijela još veće glavobolje. Jer dok su nekada fascikle morale biti fizički prokrijumčarene iz ureda, danas je za to dovoljan jedan klik mišem ili dodir prstom.

Danas je poslovnom čovjeku nezamislivo funkcionirati bez računala, tableta te posebno smartphona. Bez svega navedenog jednostavno ne može pratiti dinamiku današnjeg poslovanja. Iako smo svjesni svih rizika nismo spremni odreći se mogućnosti koja nam omogućuje tehnologija. U tom slučaju moramo biti svjesni pratećih rizika i odgovorni u sprječavanju posljedica.

Zbog sve šire primjene mobilnih uređaja njihovo korištenje predstavlja sve veći sigurnosni rizik za poslovne subjekte. Prema jednom istraživanju više od 50% zaposlenika često ili vrlo često pohranjuju osjetljive podatke tvrtke na svojim nesigurnim prijenosnim računalima, tabletima, smartphonima ili drugim mobilnim uređajima. Kada netko od tih zaposlenika izgubi svoj mobitel u taksiju, kafiću i sličnim mjestima povjerljivi podaci mogu završiti u zlonamjernim rukama. 

Drugi razlog zbog čega su mobilni uređaji prijetnja sigurnosti poslovanja je potencijalna opasnost da se malware nesvjesno instalira na uređaj, te ako ''zaraženi'' mobilni uređaj ima  pristup zaštićenoj mreži tvrtke, može omogućiti prodor u mrežu kao i neovlašteno otjecanje podataka bez obzira na stupanj sigurnosti. Malware se može pokupiti iz raznih aplikacija, e-mailova te ostati neotkriven od strane korisnika.

Istraživanje provedeno od strane B2B International za tvrtku Kaspersky Lab pokazalo je da 38 posto tvrtki primjenjuje neke vrste ograničenja korištenja mobilnih uređaja, kao što su zabrane pristupa određenim mrežnim resursima. Oko 19 posto ima potpunu zabranu korištenja mobilnih uređaja za radne aktivnosti, ali samo 11 posto tvrtki koriste Mobile Device Management (MDM) softvere kako bi se osigurala usklađenost s politikom korporativne sigurnosti.

Unatoč mnogim tvrtkama koje ne postavljaju nikakva ograničenja uporabe osobnih uređaja (smartphona, tableta i prijenosnih računala), istraživanje je pokazalo da 34 posto ispitanika smatra da mobilni uređaji predstavljaju značajnu prijetnju poslovanju.

Vezano za predmetno istraživanje viši sigurnosni istraživač tvrtke Kaspersky Lab, David Emm rekao je da dopuštenje zaposlenicima da koriste svoje mobilne uređaje na radnom mjestu može dovesti do poboljšanja produktivnosti i kreativnosti, ali također može donijeti povećani sigurnosni rizik. Organizacije trebaju pažljivo odvagnuti prednosti takve prakse u odnosu na moguće rizike.

Izvor: http://www.securitymagazine.com/articles/83761-byod-puts-one-in-three-organizations-corporate-security-at-risk