Europski parlament o sigurnosnoj i obrambenoj politici u Europskoj uniji

Europski parlament o sigurnosnoj i obrambenoj politici u Europskoj unijiDatum objave: 23.03.2017.

U raspravi u EU Parlamentu zaključeno je kako se milijarde eura uzaludno troše zbog udvostručavanja, prekomjernih kapaciteta I prepreka u javnoj nabavi. Prema anketi, 66 posto Europljana smatra da se mora postići bolja suradnja u području obrane.

Države članice EU-a mogle bi postići mnogo više ako bi dijelile svoje obrambene kapacitete te bolje koordinirale i zajednički planirale. Trenutno se milijarde eura uzaludno troši zbog udvostručavanja, prekomjernih kapaciteta i prepreka javnoj nabavi u području obnove. O izvješću Parlamenta u kojem se traži ukidanje dupliranja kapaciteta raspravljali su zastupnici u Europskom parlamentu 15. ožujka 2017.

Suradnja na području obrane država članica nije redovita, ali novi sigurnosni izazovi diljem Europe i SAD koji gura Europljane da ispunjavaju obaveze u potrošnji, razlozi su za traženje nove strategije. U 2016. Europska je unija sama i u suradnji s NATO-om dogovorila niz inicijativa koje otvaraju prilike za novu razinu suradnju u području obrane. Prema Europskom parlamentu, jedino čega nedostaje je političke volje jer alati i pravni temelj već postoje- predviđeni su Ugovorom iz Lisabona.

Izvjestitelj Michael Gahler (EPP, Njemačka) kaže kako se ne radi o militarizaciji EU-a, dok drugi izvjestitelj Esteban González Pons (EPP, ES) ističe da više integracije na području obrane nudi operativnu prednost, a ''države članice moći će pokretati projekte koje same ne bi mogle.''

Obrambeni proračuni pali su od početka gospodarske krize, a iako se trend okreće, javne financije su i dalje ograničene. Četrnaest država članica, među kojima je i Hrvatska, povećale su izdvajanja za obranu gledajući udjel u BDP-u od 2014. Tri države (UK , Francuska i Njemačka) zajedno su odgovorne za 60 posto ukupne vojne potrošnje u EU-u.

Zastupnici traže da države članice izdvoje dva posto BDP-a (što trenutno ostvaruju jedino Grčka, Estonija i UK) te da istovremeno počnu dijeliti kapacitete jer je fragmentirano obrambeno tržište neučinkovito. U izvješću se ističe da je učinkovitost u sigurnosti i obrani EU-a ekvivalent tek 15 posto SAD-a te se predlaže da Europska komisija omogući suradnju kroz Europsku obrambenu agenciju.

Europske zemlje tradicionalno preferiraju domaće proizvođače i dobavljače opreme što dovodi do toga da se u Europi koriste 154 različita sustava oružja i 17 različitih oklopnih vozila, u usporedbi sa samo jednim sustavom u SAD-u.

Zbog toga što kupuju male količine, europske zemlje i tu gube novac. Prema procjenama EU bi mogao uštedjeti 30 posto novca ako bi se išlo zajednički u javne nabave.

Više novca ne znači automatski veću sigurnost. Ostali aspekti razvoja suradnje imaju u cilju stabilizacije susjednih država, uvođenje mjera za učinkovitije upravljanje migracijama te održavanje međunarodnog prava.

U prosjeku, 66 posto Europljana smatra da EU mora učiniti više po pitanju sigurnosti i obrane.

Izvor: http://www.europarl.europa.eu/news/hr/news-room/20170310STO66196/parlament-%C5%BEeli-oja%C4%8Dati-europsku-obranu-stvaranjem-zajedni%C4%8Dkih-resursa