Cyber kriminalci otuđili 172 milijarde dolara u 2017

Cyber kriminalci otuđili 172 milijarde dolara u 2017Datum objave: 23.03.2018.

Potrošači su uvjereni da su sigurni na mreži, ali prema istraživanju koje je provela tvrtka Norton Cyber ​​Security proizlazi da je to zabluda. Naime, prema izvještaju tvrtke Symantec hakeri su tijekom prošle godine u 20 zemalja od 978 milijuna korisnika otuđili oko 172 milijarde dolara.

Globalno, žrtve cyber kriminala dijele sličan profil: svakodnevni su potrošači koji koriste više uređaja, bilo kod kuće, na poslu ili na putu te zanemaruju osnove cyber sigurnosti. Žrtva cyber kriminala u pravilu koristi istu lozinku na više računa ili ih dijeli s drugima. Jednako je zabrinjavajuće, navodi se u izvješću, što je 39 posto globalnih žrtava cyber kriminala, unatoč njihovom iskustvu, steklo uvjerenje u njihovu sposobnost da zaštite svoje osobne podatke od budućih napada, dok 33 posto smatra da je mala vjerojatnost da postanu žrtva cyber kriminala.

U SAD-u 143 milijuna potrošača bile su žrtve cyber kriminala - više od polovice američke online populacije odraslih. Gubici su iznosili 19,4 milijarde dolara, a svaka je žrtva izgubila u prosjeku gotovo 20 sati na saniranju posljedica.

Istraživanje je otkrilo opasno ponašanje: Unatoč stalnom porastu kaznenih djela cyber kriminala o kojima svakodnevno izvještavaju mediji, čini se da previše ljudi osjeća lažnu sigurnost te zanemaruju čak i osnovne mjere predostrožnosti kako bi se zaštitili. Ovaj podataka naglašava potrebu osviještenosti potrošača te hitno i masovno educiranje po pitanju digitalne sigurnosti.

Istraživanje je utvrdilo da su potrošači koristili tehnologije za zaštitu uređaja kao što su identifikacijski otisci prstiju, podudaranje uzoraka i prepoznavanje lica, i to 45% pomoću ID otiska prsta, 21% pomoću podudaranja uzoraka, 19% pomoću osobnog VPN-a, 14% pomoću glasovnog ID-a, 16% - dva faktora autentifikacije te 16% pomoću prepoznavanja lica. Međutim, potrošači koji su usvojili te tehnologije često i dalje prakticiraju lošu naviku korištenja lozinki te lako postaju žrtve cyber kriminala.

Unatoč upozorenjima o opasnostima cyber kriminala, gotovo četvrtina žrtava u SAD-u koristila je istu online lozinku na svim računima, a 60 posto je podijelilo svoje lozinke za barem jedan uređaj ili račun s drugima, zanemarujući sigurnosna upozorenja. Osim toga, 41 posto zapisuje svoje zaporke na papiriće.

Prema izvještaju, 81 posto potrošača u SAD-u smatra da cyber kriminal treba tretirati kao kazneno djelo. Međutim, kod tumačenja što su to kaznena djela nastaje kontradikcija. Gotovo svaka četvrta osoba vjeruje kako krađa informacija na mreži nije tako ''loša'' kao i krađa imovine u "stvarnom životu". Kada su predstavljeni primjeri cyber kriminala, 41 posto potrošača smatra da su ponekad prihvatljiva moralno upitna ponašanja na mreži, kao što je čitanje nečije e-pošte (28 posto), korištenje lažne e-pošte ili tuđe e-pošte kako bi se provjerio nečiji status (20 posto), pa čak i pristupanje nečijim financijskim računima bez njihove dozvole (18 posto).

Zaključak je Nortonovog istraživanja da je pretjerana samouvjerenost potrošača da su u dovoljnoj mjeri educirani i zaštićeni glavni krivac za tako veliki broj žrtava cyber kriminala.

https://www.symantec.com/content/dam/symantec/docs/about/2017-ncsir-global-results-en.pdf